Likdoorn

Likdoorn (eksteroog/eeltpit) 

Wat is een likdoorn wat zijn de symptomen?

Een likdoorn wordt in de volksmond ook wel een eksteroog of eeltpit genoemd. Het is een naar binnen groeiende eeltplek die vaak scherpe pijnklachten geeft. Over het algemeen voelt een likdoorn hard aan, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Een likdoorn ziet er meestal uit als een glasachtig geel plekje en is vaak niet meer dan enkele millimeters groot. Verder kan een likdoorn kan op diverse plekken op de voet ontstaan, zoals op de voetzool, op de tenen en zelfs tussen de tenen. Ook kan een likdoorn ook aanwezig zijn onder eelt waardoor deze niet direct zichtbaar is.

Oorzaken van een likdoorn

Een likdoorn ontstaat op plekken waar de huid last heeft van druk en wrijving. Het kan ook zo zijn dat er eerst eelt ontstaat en er dat zich later nog een likdoorn vormt. Onderstaand een aantal oorzaken waardoor een likdoorn kan ontstaan.

  • Niet goed passende sokken
  • Naden van kousen
  • Veel lopen met hoge hakken
  • Te spitse, te nauwe of een verkeerde maat schoenen
  • Verkeerde voet- of teenstand

Wat kunt u zelf doen?

Belangrijk is om overmatige druk en wrijving op tijd op te merken om zo een likdoorn te voorkomen. Daarnaast is het van belang dat u schoenen draagt met de juiste lengte- en breedtemaat. Het dragen van naadloze sokken kunnen helpen om likdoorns bij tenen te voorkomen.

Wat ik voor u kan betekenen

Wanneer u last heeft van een likdoorn kan ik deze zowel handmatig als machinaal voor u verwijderen. Vaak merkt u dat de pijnklachten snel verminderen. Mocht de likdoorn tussen uw tenen in zitten dan kan ik in overleg ook een orthese (teenstukje) voor u maken. Deze wordt geheel op maat gemaakt voor uw voeten. Indien er ook een oorzaak is waardoor de likdoorn, dan wel eksteroog of eeltpit is ontstaan zal ik dit met u bespreken en geef ik u hierbij passend advies.